ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Видеокамерите в Сребърна не опазиха дори себе си - пак ги откраднаха

Общество
12.02.2019  |  17:12
87
Наказани бракониери и ловци били в основата на посегателствата

Една въртяща и пет стационарни камери, разположени на открито в местността „Фазанарията“ на Биосферен парк „Сребърна“, са били откраднати за времето от 17,00 ч. на 7 февруари до 7,45 ч. на 8 февруари, съобщи пресцентърът на полицията.

Камерите били изрязани от металните тръби, на които били поставени, и задигнати заедно с две записващи устройства, на обща стойност около 5000 лв. Нарушена е и целостта на защитните ограждения и са разбити заключващите механизми. Дежурна оперативна група на РУ-Силистра извършила оглед по случая и е образувано досъдебно производство.

През лятото на 2017 г. други три камери, заедно със соларния им панел, бяха откраднати от захранващия езерото шлюз. Освен за живота на фауната, чрез камерите се следи и за бракониерските и други противозаконни действия на местни жители и „гастрольори“, коментира езерната охрана. Съответно има и противодействие от страна на бандитите, които редовно крадат камерите.

Практиката показва, че до груби посегателства върху държавно имущество обикновено се стига след предприемане на мерки по предотвратяване и наказване на нарушения на режимите в резервата. Така например, през месец октомври 2017 г., след конфискуване на два бракониерски плавателни съда беше изгорена новозакупената лодка. Настоящият случай не прави изключение.  Еколозите предполагат, че кражбата е дело на бракониери, които ловуват в забранения район.  Момчил Петров, който е експерт в РИОСВ-Русе, разказа, че миналата година в началото на януари камера е записала нерегламентирано навлизане на ловци в резервата. ”Бяха им издадени наказателни постановления. Няколко дни преди да бъдат откраднати камерите получихме две от съдебните решения, с които окончателно се потвърждават глобите, наложени на двама от ловците”, подчерта още Петров. Това дава основание на еколозите да смятат, че зад кражбата стоят бракониери, но криминалистите ще трябва да дадат окончателно заключение. Засега никой още не е посягал на пеликаните и видеонаблюдението на гнездящата колония работи. /СБ/

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design