ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Утре Дунав „скача“ до над 7 метра

Общество
11.06.2019  |  13:25
86
Крайбрежните понтони в силистренската акватория на реката вече са залети
Понтонните съоръжения са под вода и няма достъп до тях

Със 17 см се покачи нивото на Дунав при Силистра за последното денонощие и днес достигна котата от 693 см, сочи сайтът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. Прогнозата е утре нивото да скочи с още 19 см до 712 см. Причина са проливните дъждове в държавите по поречието на реката и в Западна България.

Крайбрежните понтони в силистренската акватория на реката вече са залети от водата, под нея останаха и крайбрежни заведения. Подпочвените води избиха и в Археологическия резерват „Дуросторум-Дръстър-Силистра“ в Дунавския парк. Най-голямата опасност, обаче, идвала от плаващите по реката големи изтръгнати дървета, които повреждали при удар речните съдове и инфраструктура, коментираха собствениците им.

Кметовете на крайбрежните селища наблюдават реката, но засега няма информация за усложняване на обстановката. След като водата в силистренския участък стигне до 680 см се обявява първа степен на опасност – повишено внимание. По правило след преминаване на 7-метровата граница замерването е на всеки час, а при необходимост и по-често. Критичната кота при Силистра е 777 см.

Кметовете на общини определят критичните участъци, за да се знае къде е възможно да има нужда от реакция. Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ има задължението да прави организация при необходимост за своевременно раздаване на чували с пясък за надстрояване на диги.

При едно от последните големи наводнения през 2006 г. нивото при Силистра премина котата от 810 см, а през 2010 г. стигна до 773 см.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design