ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Силистра празнува Ден-светиня

Общество
10.02.2019  |  17:56
96
„Ден на много радост и плач щастлив”, казва през през 1958 година Тодор Панов, последният жив свидетел на освобождението на града от турски робство
Венци и цветя положиха силистренци под паметната плоча, удостоверяваща мястото на посрещането на руските войски

„Свободата не е етична категория, която перманентно променя своето съдържание. Тя не е дума, която може да бъде произнесена без съдържание. Свободата не е политически лозунг. На първо място тя е отговорност“. Тези емоционални думи, част от речта на директора на Регионалния исторически музей в Силистра д-р Николай Тодоров, предизвикаха аплодисментите на силистренци, стекли се да отпразнуват един от най-българските празници на града.

Проявите по случай 141-годишнината от освобождението на Силистра от турско робство започнаха с молебен за здраве и благоденствие на българския народ и на жителите на община Силистра, отслужен от Доростолския митрополит Амвросий в катедралния храм "Св. Св. апостоли Петър и Павел".

С шествие от храма силистренци отидоха до паметната плоча на мястото, където са посрещнати руските войски и поднесоха венци и цветя. Припомнени бяха думите на последния жив свидетел на тези събития Тодор Панов, изречени през 1958 г, който определя деня на Освобождението на Силистра - 10 февруари като ден на „много радост и плач щастлив”.

В словото си кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов нарече 10 февруари „ден-светиня”. Той, областният управител Ивелин Статев, народните представители Александър Сабанов и Стоян Мирчев, общински съветници, представители на политически партии, на ученически патриотични формирования поднесоха венците и цветята си на почит. На почетна стража застанаха членовете на клуб „Родолюбие” с ръководител Валентин Петков.

Състоя се и традиционната среща на кмета на Силистра с областния управител, бивши и настоящи общински ръководители. На вкусна трапеза видните люде на града обсъдиха миналото, настоящето и бъдещето на съгражданите си.

 

 

 

Силистренският край е вписан в историята на руско-турските войни. В този район по време войните от края на 18-ти и първата половина на 19-ти век са се сражавали големите руски пълководци Румянцев, Суворов, Багратион, Кутузов, Дибич Забалкански. При руската обсада през 1854 г. е участвал руският писател Лев Толстой. През 1958 г. силистренци получават в дар ключа на силистренската крепост, взет като трофей на 12 юни 1810 г. от пълководците Каменски и Кутузов и пазен в Санкт Петербург.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design