ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

При Силистра Дунав засега е в коритото си, но идва над половин метър покачване

Общество
06.06.2019  |  15:02
88
В горното течение в българския участък за денонощие покачването бе с 50-60 см и доближи критичните коти
Наводнение като през 2006 г. скоро не се очаква, успокояват силистренските рибари Снимка: архив Алексей Минев

С 58 см ще се покачи нивото на Дунав при Силистра и в събота ще е 652 см, прогнозира Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. Причина са проливните дъждове в държавите по поречието на реката и в Западна България. В горното течение в българския участък за денонощие покачването бе с 50-60 см и доближи критичните коти.

Кметовете на крайбрежните селища наблюдават реката, но засега няма информация за усложняване на обстановката. След като водата в силистренския участък стигне до 680 см се обявява първа степен на опасност – повишено внимание. По правило след преминаване на 7-метровата граница замерването е на всеки час, а при необходимост и по-често – това става от служителите на Хидрометеорологичната станция в Силистра.

Кметовете на общини определят критичните участъци, за да се знае къде е възможно да има нужда от реакция. Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ има задължението да прави организация при необходимост за своевременно раздаване на чували с пясък за надстрояване на диги.

При едно от последните големи наводнения през 2006 г. нивото при Силистра премина котата от 810 см, а през 2010 г. стигна до 773 см.

Силистренските рибари коментираха, че наводнение, такова като през 2006 г., няма да се повтори в скоро време. Според тях отсрещният румънски бряг е по-нисък от българския и нивите там първи ще са залети от водата. Преди години и при двете наводнения градът пострада сериозно. Освен напълнените мазета в крайречните квартали, много ниви останаха под нивото на водата и се наложи да бъдат преоравани, а хиляди декари с реколта бяха унищожени. През 2006 г. дори диви прасета от съседна Румъния, в опита си да се спасят от удавяне, посетиха Силистра, преминаха на галоп през центъра, а след като бяха избити, влязоха в кухненските казани на Дома за стари хора.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design