ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Полезно за изпита по български език и литература

Общество
18.07.2019  |  13:06
599
Вестник „Бряг“ и Работилница за отличници „Етикет“ създадоха тази рубрика, за да припомнят всички правила, необходими на учениците за отличното им представяне на изпитите по български език и литература. Целта ѝ е да направи лесна и забавна подготовката за националните външни оценявания след 7. и 10. клас, както и за държавните зрелостни изпити след 12. клас. Рубриката се води от Цветелина Терзиева, учител по български език и литература в Работилница за отличници „Етикет“. Бъди отличник с нас!

Ножът опря до кокала

 

Ножът опря до кокала. Едва ли има човек, който да не е използвал тази фраза, когато настъпи решителен момент или пределът, когато не може да се търпи повече. Как обаче да напишем думата кокал – с А или с Ъ?

Явлението е познато в езика като непостоянно Ъ. В някои думи звукът присъства във формите за единствено число, но го няма във формите за множествено число. Когато се колебаем дали да напишем А, или Ъ в крайната неударена сричка на думата, то променяме формата на думата.

Можем да направим проверка с формата за множествено число. Ако звукът изпада в множествено число, пишем Ъ. Ако се запазва, пишем А.

 

Тъй рекъл старецът и си тръгнал.

Тъй рекли старците и си тръгнали.

 

Той казал, че отива на море.

Те казали, че отиват на море.

 

Внимание!

В първия случай – при думата рекъл, е налице непостоянно Ъ, което изпада във формата за множествено число. Във втория случай – при думата казал, става въпрос за неударен звук А, който при изговор се чува като Ъ.

 

Не ми дава покой една мисъл.

Отнасяй се към мислите си с уважение.

 

Подариха ми къдрав пудел.

Избрах един от многото къдрави пудели.

 

Важно е да знаем!

Съществителните имена от мъжки род, които завършват на -ЪК, се пишат с Ъ и в множествено число.

 

Те отседнаха в чуден замък на брега на морето.

Те разгледаха най-големите и красиви замъци в света.

 

 

 

Работилница за отличници „Етикет“ е образователен център с централен офис в гр. София, 1408, ж. к. „Стрелбище“, ул. „Мила родина“ №34. Филиалът в гр. Русе се намира на ул. "Уилям Гладстон" №5.  Електронна поща: office@etiketbg.net. Телефон за контакти: 0876522422

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design