ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Какво се случва днес с бутиковата яхта на Тодор Живков?

България
05.09.2017  |  10:44
1 535
„Балкан“ е била направена през 1981-а ръчно в Италия, струвала е $2 милиона, Тато се качил само веднъж - за среща с Хонекер, защото не се чувствал сигурен на борда

 

Бутиковата яхта на Тодор Живков „Балкан“, за която през 1981 г. държавата дава 2 милиона долара, е разпродадена на парче и вече живее друг живот като оборудване на няколко лодки, използвани за водолазни круизи. Това предаде pik.bg. Корпусът е продаден на топбизнесмен, оборудването е разграбено, а двигателите са собственост на частник. Според икономисти, към днешна дата сумата, която Тато дава за прищявката, се равнява на близо 10 милиона лева.

 

Яхтата на Бай Тошо всъщност е плавала само 29 дни. Впечатлявала с дължината си от 27 метра, широчината си от 7 метра и капацитета си за 18 души. Направена била ръчно от най-класните майстори в Пиза, Италия. Според официалните данни Живков се качил само веднъж на яхтата в компанията на лидера на ГДР Ерик Хонекер, защото просто не се чувствал сигурен на борда.

 

Яхтата давала простор за забавления на някогашните величия, които събували обувките си, щом влизали в помещения, обковани с махагон. Всяка от луксозните каюти имала самостоятелен санитарен възел, била оборудвана с фотоклетки и автоматични завеси, а за стъклените и порцелановите съдове пристигнал цял тежкотоварен камион.

 

Още в ранните 80 години на 20 век телевизорите и стереоуредбите в яхтата били с дистанционно управление. Само кухненското й оборудване се оценявало на 300 000 долара. Когато я поръчали, Политбюро настояли да се казва „Чавдарци“. По-късно обаче на път за България държавниците ни решили, че ще променят името. „Кръщенето“ станало край живописен залив и там на лодката е сложен надписът „Балкан“. Снимка: Интернет

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design